Dětské dorty bez marcipánu

12.09.2018 06:04

    Poslední dobou se rozmohla touha po dortech bez potahu marcipánem. A dokonce i těch dětských. Kdo už měl objednaný potahovaný dort pochopil, že marcipán (a fondán už vůbec ne) dětem prostě moc nechutná. Babičky ho taky dávají stranou, protože je moc sladký a tak se cca 70% té sladké hmoty, která často tvoří jednu z nejdražších položek na dortu nakonec vyhodí. A proto se rozmáhá dopyt po dortech krémových, ale samozřejmě když je to pro děti, tak nějaké to zdobení tam být musí a proto se naštěstí dá kombinovat krém a marcipán (fondán) a tím pádem tvořit dorty témeř k neroozeznání od potahovaných.

Někdo by si myslel, že pro mne je to o to jednodušší, ale ani moc ne. Uštří mi to asi 10-15 minut času, jestli vůbec, protože krm tam stejně musí jít, ale ten čas co bych dala do práce s marcipánem, ten musím vložit do krému. Ono totiž vyhladid krém tak, aby byl naprosto hladký a "upravený" chce taky nějaký čas a zručnost.

Další co se mi líbí a to ne proto, že by se mi nechtělo tvořit, ale prostě si myslím, že pro děti to má větší význam a smysl, je používání hraček na zdobení dortu. Jasně, figurka z fondánu vypracovaná do detailu vzbudí úžas i v tom nejmenší dítku, ale je de facto nejedlá (i když je z jedlého materiálu, je už vzvrzená, vycpaná kolikrát výztužemi jako párátka a špejle a pod.) je hrozně křehká, takže se při převozu mlže lehce stát nehoda. A nemluvě o tom, že jsem už několikrát slyšela, že dítě kvůli figurce necchtělo dort ani nakrojit, nebo si s ní chtělo hrát, ale nemohlo. Plastová hračka je perfektní kompromis. Dítěti zůstane hračka díky které si na dort bude dlouho pamatovat a nebude smutné, že si s tím dortem nemůže hrát a ani ho ukázat ve škole (nebo alespoň část z něho).

 

Inspiraci na dorty bez marcipánu najdete v sekci Potahované dorty - dětské dorty