Blog

30.01.2015 12:26

Na těsto:110 g krupicového cukru, 4 vejce (M), 50 g másla + na potření, 85 g mouky, 30 g kakaa

ušlehat máslo s cukrem, přidat žloutky a pak mouku smíchanou s kakaem. Nakonec zamíchat do těsta sníh vyšlehaný z bílků.

Na krém: 250 g mascarpone, 30 g krupicového cukru, 1 žloutek, 30 ml Vin Santo (nebo jiného dezertního vína/likéru viz níže) 

všechno smíchat

Dále: Likér Tia Maria (nebo jiný viz níze) dle chuti, cca 50 ml silné černé kávy (nejlépe espressa)

na posypání kakao a hoblinky čokolády

Toto je jeden z nejjednodušších a samozřejmě nejlepších dezertů. Je to něco jako náš piškotový dort se zakysanou smetanou (akorát na italský způsob). Je super, že ho můžete připravit během chvilky a sklidíte s ním velký úspěch a přitom nemusíte kupovat speciální ingredience (až na mascarpone, které dne už koupíte téměř v každé sámošce). 

V tomto receptu jsem ale nepoužila tradiční cukrářské (dlouhé) piškoty, ale upekla jsem si vlastní a velmi jednoduchý kakaový korpus. Také jsem do mascarpone přidala zbytek šlehačky a zakysané smetany které jsem měla v lednici otevřené a místo "Vin Santo" jsem použila zbytek ledového vína (na mne je moc sladké - jen doufám, že mne vinaři nebudou soudit moc přísně). Kdysi jsem místo tohoto italského sladkého vína použila i citrónový likér Limoncello a bylo to taky moc zajímavé. Krém měl takový jemně kyselý ocásek a byl víc osvěžující - ale pozor! nesmí se to přehnat. také jsem místo likéru Tia María použila obyčejnou Metaxu (nic jiného doma nebylo) a trošku jsem osladila likérem Liquor 43. 

Když jdu pokapat korpus (piškoty) kávou a alkoholem, tak je předtím smíchám dohromady, abych to polila rovnoměrně a abych neměla na nějaké části piškotu pouze kávu nebo alkohol. Takto mám jistotu, že všude bude od všeho.

A kdybych to chtěla upgradovat, tak je možné to polít tenkou vrstvou bílé čokolády.

A hlavně pořádně vychladit!!!